Με το αφιέρωμα με τίτλο «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ», συνεχίστηκε ο κύκλος διαλέξεων για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» στο Δήμο Αμαρουσίου

Στο πλαίσιο του κύκλου για τη «Νεότερη Ελληνική Ποίηση» που διοργανώνεται από το αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 η διάλεξη με θέμα «Άγγελος Σικελιανός: Η Ποίηση – Πράξη ενός ΛΥΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ», με έκδηλο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συγκίνηση των συμμετεχόντων σε αυτή.

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου Νικολάου Πέππα μετέφερε η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά, τονίζοντας την επιδραστικότητα της προσωπικότητας και του έργου του Άγγελου Σικελιανού και τη συμβολή του στη σύνδεση των αρχαιοελληνικών με τις χριστιανικές αλλά και τις νεότερες – και λαϊκές-  παραδόσεις.

Η υποδοχή των συμμετεχόντων έγινε με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», την «Παθητική» και το “Κονσέρτο για βιολί ” του Μπετόβεν, αγαπημένου συνθέτη του Ποιητή.

Εισηγήτρια της διοργάνωσης ήταν η κα Μαντώ Μαλάμου, μία από τους σημαντικότερους Μελετητές του έργου του κορυφαίου Λευκαδίτη Ποιητή, Διδάκτωρ Φιλολογίας, με θέμα διατριβής την επίδραση του αρχαίου ελληνικού δράματος και της πλατωνικής φιλοσοφίας στο θεατρικό έργο του Άγγελου Σικελιανού, καθώς και Συγγραφέας του βιβλίου «Τα προσωπεία του Διονύσου. Η Θυμέλη του Άγγελου Σικελιανού και το αρχαίο δράμα».

Η κα Μαλάμου εστίασε στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Άγγελου Σικελιανού και ερμήνευσε ποιήματα και μεμονωμένους στίχους, αναδεικνύοντας τον γλωσσικό πλούτο, τον ρυθμό, την ταύτιση νοήματος και μορφής, δηλαδή τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποίηση του Σικελιανού, όπως άλλωστε ορίζουν και την έννοια της αληθινής Ποίησης.

Παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν αποσπάσματα από τον «Αλαφροΐσκιωτο», τον «Τύμβο» και το «Μήτηρ Θεού» και τα ποιήματα «Πρωτοβρόχι», «Γιατί βαθιά μου δόξασα», «Αναδυομένη», «Ακροκόρινθος», «Σαν τραγούδησα το πρώτο μου τραγούδι» σε συνδυασμό με τον «Ύμνο του μεγάλου Νόστου» και το «Σόλωνος απόλογος». Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο κοινό, το άκουσμα του αποσπάσματος από το «Πνευματικό Εμβατήριο», σε μελοποίηση Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεία Αντώνη Καλογιάννη. Η διάλεξη της κας Μαλάμου, που συνοδευόταν από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και χρήση διαφανειών, οδήγησε τους συμμετέχοντες σε ένα μυητικό ταξίδι στον κόσμο του Σικελιανού, αναδεικνύοντας την ταύτιση της Ποίησης-Πράξης που ο ίδιος επαγγέλθηκε, ονομάζοντας το σύνολο των ποιημάτων του ΛΥΡΙΚΟ ΒΙΟ.

Η Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου Μένια Σπαθάρη, στο πλαίσιο παρέμβασής της μίλησε για τη βαθιά φιλία του Άγγελου Σικελιανού με τον παππού της, Σωτήρη Σπαθάρη. Ο Σικελιανός διέβλεψε την αυθεντικότητα στο πρόσωπο και την τέχνη του λαϊκού αυτού καλλιτέχνη – πατέρα του Ευγένιου Σπαθάρη – και τον ενθάρρυνε να γράψει τα Απομνημονεύματά του. Αξίζει να γίνει αναφορά στο δημοσίευμα του Άγγελου Σικελιανού, το 1945 στα Ελληνικά Γράμματα: «… Η φιλία μου λοιπόν με τον Σπαθάρη έγινε μέσα σε λίγην ώρα εντελώς αβίαστη και βαθύτατη, όπως πάντα άλλωστε έχει γίνει τέτοια, οπουδήποτε είχα να κάμω με το γνήσιο κι αληθινό λαό …»

Παρέστησαν από τη Δημοτική Αρχή η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κα Ρένα Χαλιώτη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας κα Κατερίνα Βουρλάκη και το μέλος κα Ιωάννα Αμαξηλάτη.

Παρέστησαν επίσης: Η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, η Ομότιμη Καθηγήτρια της Θεολογικής σχολής του Παν/μίου Αθηνών κα Ιωάννα Στουφή – Πουλημένου, η συγγραφέας κα Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου, οι διδάκτορες Φιλολογίας κ.κ. Ασπασία Γκιόκα και Ανθούλα Δανιήλ και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι φιλόλογοι, η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου κα Βούλα Βανδώρου, μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρουσίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της πόλης, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης και πλήθος πολιτών του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Άννα Βαγιωνά, η οποία  από κοινού με τον συγγραφέα – διδάκτορα φιλολογίας κ. Γιάννη Ρηγόπουλο έχει την ευθύνη σχεδιασμού του Κύκλου ¨Νεότερη Ελληνική Ποίηση¨.

Η επόμενη διάλεξη για τον Ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, με Εισηγητή  τον κ. Γιάννη Ρηγόπουλο και απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Μάρω Παπαδοπούλου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Η κεντρική εισήγηση θα συνοδευτεί από σειρά προγραμματισμένων παρεμβάσεων. Οι διοργανωτές προσβλέπουν στην ενεργή συμμετοχή όλων σε έναν πλούσιο διάλογο μεταξύ αναγνωστών του αγαπημένου Ποιητή.

[foogallery id=”142440″]