«Κύκλος Διαλέξεων Δήμου Αμαρουσίου» 4η διάλεξη: Κωνσταντίνος Καβάφης Ποιήματα – Αναγνώσεις – Διάλογοι

Διάλεξη αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Η διάλεξη διοργανώθηκε από το Αυτοτελές Γραφείο Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου, στο πλαίσιο του Κύκλου εκδηλώσεων «Νεότερη Ελληνική Ποίηση».

Ομιλητής ο κ. Γιάννης Ρηγόπουλος, Συγγραφέας – Διδάκτωρ Φιλολογίας, με πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος τη θεωρία της Τέχνης και της Λογοτεχνίας καθώς και τις δι -εικαστικές σχέσεις μεταξύ μεταβυζαντινής και δυτικής – φλαμανδικής, ιταλικής – τέχνης.

O κ. Ρηγόπουλος μίλησε αρχικά για την προσωπικότητα του Κ. Καβάφη, αναδεικνύοντας εγγενή και δομικά στοιχεία του χαρακτήρα και του ήθους του. Τη διάλεξή του συνόδευσε με προβολή προσωπογραφιών του κορυφαίου Αλεξανδρινού ποιητή ενώ για την πληρέστερη κατανόηση του ποιητικού έργου του ο εισηγητής παρουσίασε εικαστικά έργα ως ισοδύναμα, ομόλογα και αντίστοιχα θεματικών μοτίβων, νοημάτων, αλληγοριών και συμβολισμών που εντοπίζονται στα ποιήματά του. Ο κ. Ρηγόπουλος επιδίωξε  μια συμμετοχική διαδικασία, θέτοντας προς συζήτηση καίρια ερωτήματα όπως, «τι εκόμισε εις την Τέχνη ο Καβάφης, τι προσφέρει η ποίησή του σήμερα, πώς την υποδέχεται το αναγνωστικό κοινό και με ποια «θεωρητικά εργαλεία» την ερμηνεύει».

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ.Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου κ. Νικολάου Πέππα μετέφερε η Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού κα Άννα Βαγιωνά, σημειώνοντας την ικανοποίηση της δημοτικής αρχής για την ανταπόκριση των δημοτών σε ένα είδος εκδηλώσεων, όπως αυτές του Κύκλου διαλέξεων «Νεότερη Ελληνική Ποίηση», που θα πρέπει να συνεχιστούν.

Στο πλαίσιο μιας σύντομης εισαγωγής στο θέμα, η κα Α. Βαγιωνά αναφέρθηκε στην οικουμενική αποδοχή του Κ. Καβάφη, η ποίηση του οποίου, παρότι ιδιότυπη και γραμμένη σε μη διαδεδομένη στη σύγχρονη εποχή γλώσσα, αποτέλεσε πηγή  έμπνευσης πολλών καλλιτεχνικών δημιουργών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως και αντικείμενο μελέτης σημαντικών θεωρητικών και κριτικών της Λογοτεχνίας και επιφανών Παν/κών και άλλων διεθνούς κύρους Πολιτιστικών Ιδρυμάτων.

Σε μια σειρά προγραμματισμένων παρεμβάσεων, οι διακεκριμένες φιλόλογοι κ.κ. Τασούλα Καραγεωργίου,  Ανθούλα Δανιήλ και Ασπασία Γκιόκα διάβασαν και σχολίασαν τα ποιήματα «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον», «Οροφέρνης» και «Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία». Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι παρεμβάσεις της Ομότιμης Καθηγήτριας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών κας Ιωάννας Στουφή – Πουλημένου, που αναφέρθηκε στη σχέση του Ποιητή με την ιστορία του Ελληνισμού και την πνευματική παράδοση της Ορθοδοξίας, όπως και της Προέδρου της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρουσίου κας Στέλλας Χατζημαρή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε πρόσφατα εμπνευσμένα από τον Κ. Καβάφη έργα της σύγχρονης λογοτεχνίας, μεταξύ αυτών, Η Έρημος των Ταρτάρων του Dino Buzzati και Περιμένοντας του Βαρβάρους του John Coetzee.

Από τον Δήμο Αμαρουσίου παρευρέθησαν η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κα Ρένα Χαλιώτη, ο Αντιδήμαρχος Νομικών Υποθέσεων κ. Δημήτρης Σμυρνής, ο  πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Ζαπαντιώτης, η Ιστορικός και Συγγραφέας κα Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου, ο Πρόεδρος του Περιηγητικού Συλλόγου Αμαρουσίου κ. Νικόλαος Νίντος, οι κ.κ. Ιωάννα Αμαξηλάτη και Παρασκευή Βανδώρου από την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου, η Ιατρός κα Μυρσίνη Παραρά, η Φιλόλογος κα Ευθαλία Αμοργιανιώτη και άλλα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Αμαρουσίου, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της πόλης, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης και πλήθος πολιτών του Αμαρουσίου και της ευρύτερης περιοχής.

Παρευρέθησαν επίσης, η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Χαροκόπειου Παν/μίου Αθηνών κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη και οι Εκπαιδευτικοί κ.κ. Χρύσα Αλεξοπούλου, Χρήστος Δάλκος και Ελένη Καραμπέτσου.

Ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό είχε η απαγγελία από την ηθοποιό κα Μάρω Παπαδοπούλου των ποιημάτων «Η Συνοδεία του Διονύσου», «Η κηδεία του Σαρπηδόνος», «Τεχνουργός Κρατήρων», «Ντενσουάϊ 27 Ιουνίου 1906», «Στην Εκκλησία» και «Καισαρίων».

 

 

Ἐν μέρει γιὰ νὰ ἐξακριβώσω μιά ἐποχή,

 ἐν μέρει καὶ τὴν ὥρα νὰ περάσω,

 τὴν νύχτα χθὲς πῆρα μιά συλλογὴ

 ἐπιγραφῶν τῶν Πτολεμαίων νὰ διαβάσω..»

Με το ποίημα αυτό, «Καισαρίων», «έκλεισε» η αυλαία μιας συνάντησης που ξεκίνησε με τα λόγια του Στρατή Τσίρκα: «Το Καβαφικό ποίημα εκόμισε “βάθος χρόνου”, “βάθος οράματος”- βάθος σκέψης – βάθος συγκίνησης».

[foogallery id=”142728″]